Eeeh... Sneeuw?!
Door: Martijn
Blijf op de hoogte en volg Martijn
28 Januari 2009 | Noorwegen, Kristiansand
Landgenoten,
‘Regen’ is op dit moment één van de eerste woorden die door mijn hoofd schieten als ik Noorwegen zo kort mogelijk moet omschrijven. Daar komt bij dat Moeder Natuur structureel in haar agenda heeft staan om op donderdag- en zaterdagavonden een flinke sneeuwstorm door dit stadje te jagen. Als een verzopen kat aankomen in de kroeg is hier eerder regel dan uitzondering. Afgelopen weekend was er dan eindelijk de eerste serieuze sneeuwval.
Voor mijn gevoel vliegen de dagen voorbij; het is alweer bijna februari. De afgelopen dagen heb ik mijn twee Nederlandse tentamens gemaakt en voor mijn gevoel ging dat voor de ene helft goed en voor de andere helft iets minder voortvarend. Nu kan ik me gaan richten op een ander vakgebied, politicologie dus. Per week heb ik drie dagen college, van maandag tot en met woensdag. De roostermakers hebben blijkbaar besloten om tegemoet te komen aan de behoefte van de gemiddelde student; een lang weekend is hard nodig om te kunnen herstellen van die ongelooflijk drukke doordeweekse dagen!
Ik volg drie politicologiecursussen op bachelorniveau en een beginnerscursus Noors. Ik begin de week altijd met het vak ‘The European Union – Institutions and politics’; dat klinkt eenvoudig en dat is het ook. Desalniettemin is het interessant om te weten te komen hoe men in Noorwegen – als niet-EU-lid – denkt over deze organisatie. Bovendien is de EU sowieso een interessant onderwerp om te bestuderen: het idee achter dit instituut is leuk en aardig, maar regelmatig oogt te organisatie ietwat ongelukkig. Wil de gemiddelde Nederlander, Brit of Duitser zich eigenlijk wel een Europeaan voelen? Daar heb ik zo mijn bedenkingen over.
Dinsdag staat ‘Comparative politics’ op het programma. Dat is een – lach niet – eerstejaarscursus en dat betekent dus studiepunten binnentikken alsof het niets is. Over studiepunten gesproken: elk van de drie politicologiecursussen telt 10 credits. Dat lijkt veel, maar ‘credits’ is een erg elastisch begrip; vraag dat maar aan mijn Nijmeegse studiegenoten!
‘Democracy, power and communication’ wordt op woensdagen gedoceerd. Dit is een cursus waar gerenommeerde spindoctors als Jack de Vries (CDA), Kay van de Linde (Leefbaar Nederland, TON) en Paul Smeulders (GroenLinks) onvoorwaardelijk voor zouden tekenen. Campagnevoeren is tegenwoordig een hot issue en ik denk dat dit de leukste cursus gaat worden. Uiteraard komt de uitgemolken, maar onvermijdelijke Obama-case aan bod. Ergens in de reader las ik dat ook de affaire Bill Clinton-Monica Lewinsky opgerakeld gaat worden. Om erin te komen heb ik gisteren op YouTube nog maar eens de beroemde “I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky”-beelden bekeken.
Mijn Noorse taalvaardigheid is nog erg beperkt; verder dan een typische small talk kom ik niet. Maar ja, je begint natuurlijk met een volledig nieuwe taal en twee keer per week les is niet echt een intensiviteit waar je u tegen zegt. Bovendien is het Noorse volk van het type ‘gesloten’ en dat maakt dat ik vooralsnog met weinig Noren heb gesproken, laat staan in de Noorse taal.
Medio maart ga ik met Bart een zesdaagse trip maken door het noorden van Noorwegen (onder andere naar Noordkaap, Tromsø en de Lofoten). Gedurende die zes dagen ga ik gebruikmaken van maar liefst zes vluchten. Ik hoor mensen die Greenpeace een warm hart toedragen al roepen: “Dat is bepaald niet onder het mom van ‘een beter milieu begint bij jezelf!’” Daar is geen woord aan gelogen en ik verwijs die mensen graag door naar onze wereldleiders. Zolang externe effecten niet meegenomen worden in de consumentenprijs blijf ik lekker free-riden en geef mij maar eens ongelijk. Bovendien compenseer ik mijn CO2-uitstoot met een treinreis van 24 uur op de weg terug!
Komend weekend staat er een Nieuwjaarsgala op het programma bij de studievereniging van economie. Normaal gesproken ben ik daar niet zo van, maar ik ben één van de tien gelukkige internationals die gratis naar binnen mogen en een diner krijgen voorgeschoteld (lees: die bijna zestig euro besparen). Wie ben ik om zo’n uitnodiging te weigeren!
Inmiddels ben ik lekker geacclimatiseerd in deze omgeving en ik heb het erg naar m’n zin. Daar doen duur bier en schier oneindige regen niets aan af. Maar vergeet niet dat ik ook aan jullie denk! Ik vind het hartstikke leuk om reacties en verhalen van jullie te krijgen, keep that in mind! Mijn volgende berichtje zal een verslag zijn van mijn trip naar Oslo en Hamar (6 tot en met 8 februari).
Houdoe!
Houdoe!
29 Januari 2009 - 09:44
Mijobe:
Als dat een typisch 'Noors'-meisje is op de laatste foto, dan mag ik mezelf gelukkig prijzen wanneer ik de 19e van maart op bezoek kom :D -
29 Januari 2009 - 16:00
Angelie:
hoi Martijn, ik zie dat je al aardig gesetteld bent. ben je nog dronken geworden daar of valt dat wel mee? het bier is daar ook zo duur of voor jullie niet? geniet nog veel van je studie(vakantie). groetjes van hier uit Geldrop -
05 Februari 2009 - 15:18
Fea:
Glede seg ved de komende dagen schat :D Maak maar heel veel mooie foto's!! En daarna natuurlijk weer een mooi verhaal (H)
Kusje (K) -
05 Februari 2009 - 18:39
Poire:
Hee Zjirrie!! Jij moet echt een nobelprijs krijgen voor literatuur, heel strak geschreven, heel netjes! Super vet die 6-daagse trip in het noorden van Noorwegen... Je gaat der lekker van genieten, wij brengen vanavond even een bezoekje aan de 'gele letters'!;) Ajuss! -
08 Februari 2009 - 15:22
Sabine:
Heey Martijntje,
Hoe is het daar in het verre koude Noorwegen?? Heb je het daar naar je zin?? Zo te horen van je lieve zusje wel ;)!!
Beetje laat..Maar nog bedankt voor jullie smsje toen Kealan was geboren!!
Veel plezier daar!!
Liefs Sabine -
10 Februari 2009 - 14:54
Xander:
Hey mat.
Ik je helaas niet kunnen spotten tussen het rood en oranje in het vikingschip. Ben je nog wel geweest? Ik zie dat je je al erg hebt verdiept in het onderwerp politicologie. Landschap is erg mooi, maar is er ook nog een bruisend stadscentrum en misschien wat grote stedelijke bouwprojecten?
De groeten en we zullen blijven wachten op de verhalen.
ps. Daan heeft nog niet helemaal jouw plaats ingenomen en er blijft ruimte voor reintegratie.